Exempelfrågor

 

                     Fråga 1

 

Graciela Iturbide är en av Méxicos internationellt mest kända fotografer och vann Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi 2008. Iturbide är mest känd för en serie bilder av de självständiga kvinnorna i den mexikanska byn Juchitán i området Oaxaca, ett projekt hon påbörjade 1979 och arbetade med under 10 år. Kvinnorna har stort inflytande i sin bys politiska, sociala och ekonomiska liv och Juchitán beskrivs ofta som ett matriarkat. En viktig del av Iturbides fotografiska praktik är att aldrig fota någon utan personens tillstånd och aktiva deltagande. Spegeln är viktig del av verkets komposition. Speglar används ofta i konstbilder för att å ena sidan iscensätta det egna jaget, eller å andra sidan manipulera bilden för att skapa fotografiska effekter.

 

 

Några andra som använder sig av speglar för att skapa effekt är Liseberg här i Göteborg! Vad heter Lisebergs äldsta attraktion som öppnade 1962 och som också använder speglar på ett effektivt sätt?

 

1. Kristallsalongen

X. Spegelsalen

2. Crystal Palace

 

Fråga 2

 

Superhjältar har funnits i vår vardag och i populärkultur sedan början av 1900-talet men ännu har det bara presenterats heterosexuella superhjältar. I år släpps dock en ny film som bryter denna tradition då en av superhjälte grupperna för första gången presenterar en lesbisk protagonist, gruppen där denna karaktär finns med är inspirerad av den japanska serien Super Sentai och släpptes i USA för första gången 1993. Vad heter denna superhjältegrupp på engelska?

 

1. Power Rangers

X. Suicide Squad

2. Fantastic four

Quiz

har för avsikt att belysa konstnärer, designers och konsthantverkare som på något sätt exkluderas hur historieskrivningen, men det är också en rolig kvällsaktivitet för publiken där de får både får lära och delta! Quizet består av ca 10-20 frågor beroende på kund och tillfälle, quizet kommer med tillhörande bilder och filmer som projiceras. I detta blandas samtida konstuttryck med historiska och populärkulturella frågor och mer konstvetenskapliga!